VAN IDEE TOT REALISATIE

week 1
Kennismakingsgesprek
week 2
Prijsindicatie opstellen
week 3
Bespreking prijsindicatie
week 4
Goedkeuring
week 5
Documenten verzamelen
week 1
Start project
week 2
Tekenwerk
week 3
Bespreking eerste versie
week 4
Stabiliteitscontrole
week 5
Offerte ondertekenen
week 6
Houtskelet in productie
week 7
Uitvoeringsplannen
week 8
Handleiding lezen
week 9
1ste levering hout
week 10
Opstart houtskelet
stap 1
Houtskelet
stap 2
Dakbedekking
stap 3
Buitenschrijnwerk
stap 4
Inblazen Cellulose isolatie
stap 5
Lucht- en winddichting
stap 6
Technieken (deel 1)
stap 7
Isolatiechape
stap 8
Technieken (deel 2)
stap 9
Chapewerken
stap 10
Gevelbekleding
stap 11
Akoestische isolatie
stap 12
Gipsvezelplaten
stap 13
Gipsvezelplaten afwerking
stap 14
Schilderwerken
stap 15
Technieken afwerking
week 1
Kennismakingsgesprek
week 2
Prijsindicatie opstellen
week 3
Bespreking prijsindicatie
week 4
Goedkeuring
week 5
Documenten verzamelen
week 1
Start project
week 2
Tekenwerk
week 3
Bespreking eerste versie
week 4
Stabiliteitscontrole
week 5
Offerte ondertekenen
week 6
Houtskelet in productie
week 7
Uitvoeringsplannen
week 8
Handleiding lezen
week 9
1ste levering hout
week 10
Opstart houtskelet
stap 1
Houtskelet
stap 2
Dakbedekking
stap 3
Buitenschrijnwerk
stap 4
Inblazen Cellulose isolatie
stap 5
Lucht- en winddichting
stap 6
Technieken (deel 1)
stap 7
Isolatiechape
stap 8
Technieken (deel 2)
stap 9
Chapewerken
stap 10
Gevelbekleding
stap 11
Akoestische isolatie
stap 12
Gipsvezelplaten
stap 13
Gipsvezelplaten afwerking
stap 14
Schilderwerken
stap 15
Technieken afwerking

KENNISMAKING

KENNISMAKINGSGESPREK

Tijdens een bezoek aan onze toonzaal krijg je de gelegenheid om onze materialen en producten persoonlijk te ervaren. Ons team staan klaar om je rond te leiden, vragen te beantwoorden en je een dieper inzicht te geven in de kwaliteit en diversiteit van ons assortiment.

PRIJSINDICATIE OPSTELLEN

Ons team zal aan de slag gaan met de informatie die we tijdens ons gesprek hebben verzameld. Om jou een nauwkeurig beeld te geven van de kosten en hoe jouw project eruit zou kunnen zien, stellen we een gedetailleerde prijsindicatie op, inclusief een mooi 3D-model.

BESPREKING PRIJSINDICATIE

Zodra het 3D-model en de prijsindicatie gereed zijn, zullen we contact met je opnemen om deze met je te bespreken en eventuele aanpassingen aan te brengen op basis van jouw feedback. We zijn erop gebrand om samen met jou een project te realiseren dat aan al jouw wensen voldoet.

GOEDKEURING

Zodra de prijsindicatie goedgekeurd is, gaan we graag over tot de volgende fase: het vastleggen van de startdatum voor het houtskeletproject. We zijn enthousiast over de samenwerking en streven ernaar om jouw verwachtingen te overtreffen.

DOCUMENTEN VERZAMELEN

Het is belangrijk dat alle vereiste documenten 10 weken voor de 1ste levering in ons bezit zijn. Deze documenten omvatten: definitieve versie bouwplannen, keuzes voor buitenschrijnwerk, stabiliteitsstudie, voorontwerpplannen van ventilatie en het uitvoeringsdossier van Intopia.

PRODUCTIE

START PROJECT

Wanneer alle benodigde documenten en gegevens beschikbaar zijn, initiëren we intern het project. De verschillende taken worden toegewezen aan medewerkers van Intopia.
Er wordt voor jou een login aangemaakt in Teamwork, waarmee je niet alleen de volledige planning kunt volgen, maar ook actief kunt deelnemen aan het planningsproces. Zo blijven beide partijen op de hoogte van elke fase van het bouwproces.

TEKENWERK

In nauwe samenwerking met de architect worden de ontwerptekeningen vertaald naar gedetailleerde houtskelettekeningen.
De technisch tekenaar voert een controle uit om te verifiëren of alles uitvoerbaar is binnen het houtskelet. Hierbij worden gedetailleerde aansluitingen vastgesteld, ventilatie wordt ingetekend, en de definitieve indeling van de ruimtes wordt bepaald.

BESPREKING EERSTE VERSIE

In de bespreking van de eerste versie van de plannen, nemen zowel de klant als de architect deel. Deze samenkomst biedt tevens een gelegenheid voor de klant en architect om hun feedback te delen en eventuele aanpassingen voor te stellen. Door open communicatie en nauwe samenwerking streven we naar een gezamenlijk begrip van het project, wat resulteert in aangepaste plannen die naadloos aansluiten bij de verwachtingen. Hierbij wordt ons 3D-model opnieuw gebruikt.

STABILITEITSCONTROLE

Na zorgvuldig denk- en tekenwerk worden de plannen nog een laatste keer doorgemaild naar zowel de architect als de stabiliteitsingenieur, waarbij feedback wordt geïntegreerd voor een optimaal resultaat. Pas wanneer de klant, architect, stabiliteitsingenieur en Intopia volledig tevreden zijn, zetten we de handtekening op de offerte en gaan we over tot de productiefase.

OFFERTE ONDERTEKENEN

Het is van essentieel belang dat de offerte binnen de termijn van maximaal 4 weken vóór de geplande 1ste levering van het hout wordt ondertekend. Door deze tijdlijn te respecteren, waarborgen we een vlotte voortgang van het proces, waardoor we uw op maat gemaakte houtskeletbouwproject binnen de afgesproken deadlines kunnen verwezenlijken.

HOUTSKELET IN PRODUCTIE

Bij onze houtleverancier worden alle benodigde balken en stukken met precisie op maat gezaagd. Elk element krijgt een unieke code. Deze genummerde codes vormen een doordacht systeem dat de opbouw op de werf vereenvoudigt. Onze leveringen worden nauwkeurig gepland, rekening houdend met de voortgang van de opbouw. Dit betekent dat elke volgende levering perfect is afgestemd op de behoeften van het moment, waardoor het bouwproces gestaag en efficiënt kan voortgaan.

UITVOERINGSPLANNEN

Terwijl jouw project zich in de productiefase bevindt, is onze technisch tekenaar hard aan het werk. Hij neemt de tijd om gedetailleerde uitvoeringsplannen te creëren. Elk aspect wordt zorgvuldig uitgewerkt, van de cellenbeton tot aan de dakconstructie.

Deze uitvoeringsplannen worden niet alleen digitaal ontwikkeld, maar ook geprint en verzameld in een overzichtelijke map. Deze map wordt met de grootste zorg samengesteld en aan jou overhandigd voor de officiële start van het bouwproces.

HANDLEIDING LEZEN

Leun even achterover en ontspan… terwijl je nog kunt! Wanneer je zelf de handen uit de mouwen steekt voor jouw bouwproject, is het cruciaal om de tijd te nemen om de handleiding grondig door te nemen. Dit legt de basis voor een zelfverzekerde start en een soepeler verloop van het hele project. Het lezen van de handleiding vooraf zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent en vol vertrouwen aan de slag kunt.

Mocht je na verloop van tijd toch met vragen zitten, aarzel dan niet om deze aan ons team bij Intopia voor te leggen. Zelfs als wij het project voor jou plaatsen, is het belangrijk dat je betrokken blijft. Je actieve betrokkenheid garandeert niet alleen een beter begrip van het proces, maar stelt ons ook in staat om eventuele vragen of zorgen tijdig aan te pakken.

 

1STE LEVERING HOUT

Het spannende moment is aangebroken – de eerste levering van het op maat gemaakte DIY houtskeletbouwpakket, wat het startsein betekent voor de bouw van jouw project. Het houtpakket wordt geleverd met een kraan. Bij deze  gebeurtenis is het van essentieel belang dat er hulp beschikbaar is bij het lossen en dat er voldoende ruimte voorzien wordt om het hout te plaatsen. Tijdens deze fase is het ook belangrijk om op te merken dat niets direct op de betonplaat mag worden geplaatst.

OPSTART HOUTSKELET

De opstart van jouw houtskeletbouwproject is een cruciale fase waarin we je stap voor stap begeleiden om een stevige basis te leggen voor het succes van het hele bouwproces. Als eerste stap richten we ons op het uitzetten en metsen van de kimblokken.

UITVOERING

HOUTSKELET

Voorbereiding: Cellenbeton

Het proces begint allemaal bij het uitzetten en metselen van cellenbeton op de betonplaat. Dit vormt de solide basis waarop het hele skelet zal rusten. Vervolgens is het tijd voor de sokkeldichting, die zowel na het metselen en drogen van de cellenbeton als nadat het skelet staat, kan worden aangebracht.

Opbouw houtskelet

Zodra de aanzet staat, worden de buitenwanden en de dragende binnenwanden bevestigd. Deze stap is cruciaal voor de stabiliteit van het hele bouwwerk.

Stellingbouw

En als je huis een tweede verdieping krijgt, dan komt er ook een gevelstelling rondom de houtskeletbouw. Dit is niet alleen een veiligheidsmaatregel; het maakt het ook mogelijk om tussenvloeren, wanden op de verdieping, en daken veilig en efficiënt op te bouwen.

Houtvezelplaten en winddichting

Als laatste stap in het bouwen van het houtskelet, bevestigen we houtvezelplaten aan de buitenmuren en het schuine dak. Daaromheen plaatsen we een dampscherm. Zo is je huis beschermd tegen regen en zon, en meteen winddicht!

DAKBEDEKKING

Voorbereiding: de gevelstelling

Voordat het echte werk kan beginnen, is het belangrijk dat er een gevelstelling rond je hele project staat. Dit zorgt voor veiligheid en stabiliteit tijdens de werkzaamheden. Als alles goed is, staat deze al van tijdens de opbouw van de houtskelet.

Plat dak

Voor een plat dak kiezen we voor epdm dakbedekking. We starten met isolatieplaten die op het houtskelet bevestigd worden. Vervolgens leggen we de epdm in stroken op het dak, inclusief de dakoversteek. Dit wordt gelast, zodat het dak waterdicht is.

Hellend dak

Voor schuine daken kiezen we dakpannen als bescherming. Eerst bedekken we de houtvezelplaten met een dampscherm, waarna we de tengellatten verticaal vastzetten. De panlatten plaatsen we horizontaal. Zo kunnen we de dakpannen netjes leggen.

Daklichtopeningen

Voor natuurlijk licht in huis, plaatsen we daklichtopeningen zoals:
  • Een dakraam: voor direct licht en frisse lucht.
  • Een lichtkoepel: voor diffuus licht dat de ruimte zachtjes vult.
  • Een solatube: voor gericht daglicht, zelfs in de donkerste hoeken.

Regenwaterafvoeren

Ook de regenwaterafvoeren worden nu geplaatst. Deze zorgen ervoor dat regenwater efficiënt wordt afgevoerd, wat essentieel is voor de levensduur van je dak.

BUITENSCHRIJNWERK

Voorbereiding: Purenit en osb op raamkaders

Voordat we echt aan de slag gaan, is er een belangrijke voorbereidingsstap die we niet over het hoofd mogen zien: het plaatsen van purenit. Dit materiaal zorgt ervoor dat je ramen en deuren straks stevig en veilig bevestigd kunnen worden.
  • Plaatsen van purenit op de onderkant van de raamopening. Dit helpt bij de isolatie en biedt een stevige ondergrond voor de bevestiging.
  • OSB-stroken op de raamkaders schroeven voor het bevestigen in de houtskeletbouwopeningen.

Het plaatsen van de raamkaders

Nu de voorbereiding achter de rug is, is het tijd voor het echte werk: het plaatsen van de raamkaders.
  • Eerst de raamkaders. Deze worden als eerste geplaatst, nog voordat het glas erin gaat. Ze moeten perfect waterpas staan.
  • De bevestiging van de kaders gebeurt stevig aan de purenit en aan de muur.

Driedubbelglas plaatsen

Het laatste stukje van de puzzel is het plaatsen van het glas in de kaders die geïnstalleerd zijn.
  • Voorzichtig met het glas! Want driedubbelglas is zwaar en kwetsbaar.
  • Het plaatsen van het glas moet zorgvuldig in de kaders. Het glas komt goed vast te zitten.

Afronding

En voilà, het buitenschrijnwerk is geplaatst! Nu nog met pur-lijm opschuimen en afkitten.

LUCHT- EN WINDDICHTING

Windichting ramen en deuren:

Doordat het houtskelet al helemaal is voorzien van een dampscherm, verloopt het winddicht maken van ramen en deuren verrassend soepel. We bevestigen simpelweg een luchtdichte tape van het raam of de deur naar het dampscherm.

Luchtdichting ramen en deuren

Wist je dat wij jouw huis lekker warm en tochtvrij kunnen maken? Dat doen we door de binnenkant van je ramen en deuren helemaal luchtdicht te maken. Hoe we dat doen? Simpel! We gebruiken speciale tape die supergoed plakt, luchtdichte tape. Deze tape plakken we dan half op je raam of deur en de andere helft op de muur. Zo zorgen we ervoor dat koude lucht geen kans meer krijgt om binnen te sluipen.

Luchtdichting osb

We zorgen ervoor dat de naden van de osb buitenwanden goed afgeplakt worden met luchtdichte tape. Dit is een belangrijke stap die we niet overslaan. Waarom doen we dit alleen bij de buitenwanden, vraag je je misschien af? Wel, het is eigenlijk heel simpel. Het luchtdicht maken van de binnenwanden heeft geen zin. Dat is een fout die we vaak zien, maar samen zorgen we ervoor dat het bij ons niet gebeurt. Zo blijft jouw project mooi op koers!

Luchtdichting beton

Om ervoor te zorgen dat de overgang van het beton naar de wand ook helemaal luchtdicht is, passen we een slimme methode toe. Aan de binnenkant van de buitenmuren gebruiken we speciale luchtdichte tapes. Is de afstand net iets te groot? Dan zetten we gewoon twee van deze tapes in. Zo blijft alles mooi dicht en tochtvrij.

TECHNIEKEN (deel 1)

Afvoeren, sanitaire leidingen en elektriciteit

Voordat we beginnen met de vloer, is het belangrijk dat we eerst alles op z’n plek krijgen wat onder de vloer moet. Denk hierbij aan de afvoerpijpen en de leidingen voor je warme en koude water. Ook een deel van de elektriciteitskabels, vooral die voor de stopcontacten, moeten we niet vergeten. Zorg ervoor dat je de buizen goed afplakt, zodat er geen bouwstof of ander vuil in kan komen.

Op dit moment hebben we helaas nog geen pakket voor technieken. Het is slim om hiervoor een expert in te schakelen. Die weet precies wat er moet gebeuren en helpt je graag verder. Zo zorgen we samen dat alles perfect op z’n plek komt te liggen, klaar voor de volgende stap in jouw project!

ISOLATATIECHAPE

Isoleren met isolatiechape

Isolatiechape is een fantastische manier is om je huis lekker warm te houden. Het houdt de warmte binnen en de kou lekker buiten. Wij zorgen ervoor dat de ondergrond perfect is voorbereid, zodat de chape goed pakt en optimaal zijn werk doet. Het aanbrengen van isolatiechape is een precies werkje, maar gelukkig zijn we daar heel goed in. We letten erop dat de laag overal even dik is, zodat je de beste isolatie krijgt.

Een slimme keuze voor je verdiepingsvloer: houtvezelplaten

Wij kiezen voor houtvezelplaten op de verdiepingsvloer. Waarom? Wel, het is een stuk lichter en neemt minder ruimte in dan de traditionele chape. Maar dat is niet alles. Houtvezelplaten hebben ook nog eens uitstekende isolerende eigenschappen en zijn goed voor de akoestiek in je huis.

TECHNIEKEN (deel 2)

Vloerverwarming en sanitaire leidingen

Vier dagen nadat we de isolatiechape hebben aangebracht, is het perfecte moment aangebroken om de vloerverwarming te installeren. Handig is dat de chape dan nog niet helemaal hard is, waardoor we de vloerverwarming zonder problemen kunnen bevestigen.

Heb je toevallig ook sanitaire leidingen voor warm water die nog gelegd moeten worden? Geen zorgen, dit is het moment om dat te doen, mochten ze nog niet geplaatst zijn. Door deze leidingen bovenop de isolatiechape te leggen, zorgen we ervoor dat er minder warmte verloren gaat.

Op dit moment hebben we helaas nog geen pakket voor technieken. Het is slim om hiervoor een expert in te schakelen. Die weet precies wat er moet gebeuren en helpt je graag verder. Zo zorgen we samen dat alles perfect op z’n plek komt te liggen, klaar voor de volgende stap in jouw project!

CHAPEWERKEN

Aan de slag met je vloer!

Na het installeren van de vloerverwarming is het tijd voor de volgende stap: het aanbrengen van de chape. Dit is een precies werkje, dus we zorgen ervoor dat een ervaren specialist dit voor je doet. Bij Intopia werken we samen met een vaste, betrouwbare partner die ervoor zorgt dat jouw chape perfect wordt gelegd, tot in de kleinste details.

Let op: na het leggen van de chape moet je minimaal een week wachten voordat je erop kunt werken. Om ervoor te zorgen dat de chape goed droogt, is het slim om de ramen op een kier te zetten.

GEVELBEKLEDING

We kunnen nu starten met het plaatsen van de gevelbekleding, maar als het beter uitkomt, is het ook geen probleem om dit later te doen. Het zorgvuldig plaatsen van gevelbekleding is een klus die we serieus nemen. Het is super belangrijk om het juiste materiaal uit te kiezen. Er zijn zoveel mogelijkheden: van hout en kunststof tot metaal of zelfs steen. Elk materiaal brengt zijn eigen sfeer en voordelen met zich mee.

AKOESTISCHE ISOLATIE

Houtwol als akoestische isolatie

Wist je dat goede akoestische isolatie superbelangrijk is als je een huis met houtskeletbouw hebt? De binnenwanden en tussenvloeren van je huis, die pakken we aan. We vullen ze op met houtwol. Houtwol is niet alleen goed voor de isolatie, maar het zorgt er ook voor dat jouw woning stil blijft. Geen last van storende geluiden van buitenaf of van de ene kamer naar de andere.

GIPSVEZELPLATEN

Plaatsen van gipsvezelplaten

Het einde is in zicht! Als we de gipsvezelplaten gaan plaatsen, zul je zien dat je huis meteen een hele andere uitstraling krijgt. We beginnen met de wanden en daarna zijn de plafonds aan de beurt.

GIPSVEZELPLATEN AFWERKING

Afwerken met kant-en-klare finish

Als je gaat voor de kant-en-klare finish, hou er dan rekening mee dat je na het aanbrengen nog een keer moet schuren. Het zorgt voor een superstrak resultaat, maar vergt dus net een beetje meer werk.

Afwerken met rolpleister

Voor wie direct wil doorpakken, is rolpleister een uitkomst. Dit is meteen schilderklaar, dus je kunt na het aanbrengen gelijk de kwast erbij pakken. Lekker efficiënt!

Bescherming tegen vocht

En dan hebben we nog een slimme tip voor plekken die nat kunnen worden, zoals achter de douche of bij de badrand. Gebruik daarvoor onze vloeibare folie. Dit zorgt voor een waterdichte afwerking, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over vochtschade.

SCHILDERWERKEN

We weten allemaal hoe belangrijk goed schilderen is voor dat geweldige eindresultaat waar je naar streeft. Daarom slaan wij, bij Intopia, de handen ineen met een betrouwbare partner voor al ons schilderwerk. Zo zorgen we samen voor een stralend huis of kantoor, precies zoals jij het voor ogen hebt.

TECHNIEKEN AFWERKING

Afdekplaatjes

We beginnen met de afdekplaatjes. Die kleine dingen maken een groot verschil! Ze zorgen ervoor dat je huis er strak en afgewerkt uitziet. Ons team zorgt ervoor dat ze perfect passen en netjes worden bevestigd, zodat je er geen omkijken naar hebt.

Spotjes plaatsen

Dan de spotjes. Licht maakt of breekt de sfeer in je huis. We kiezen samen de perfecte plekken uit en zorgen ervoor dat ze precies goed zitten, zodat jouw huis altijd in het beste licht staat.

Keuring

Veiligheid voor alles! Daarom gaan we na al het installatiewerk over tot de keuring. We checken alles dubbel om zeker te zijn dat jouw huis niet alleen mooi, maar ook veilig is.

Roosters van ventilatie

Frisse lucht in huis is belangrijk. Daarom besteden we extra aandacht aan de roosters van je ventilatie. We zorgen ervoor dat ze goed geplaatst zijn en dat ze niet alleen hun werk doen, maar ook mooi wegvallen in het design van je huis.

Het inregelen van het ventilatiesysteem

Frisse lucht in huis is belangrijk. Daarom besteden we extra aandacht aan de roosters van je ventilatie. We zorgen ervoor dat ze goed geplaatst zijn en dat ze niet alleen hun werk doen, maar ook mooi wegvallen in het design van je huis.