Houtskeletbouw
De kracht van jouw handen en het gemak van onze pakketten laten je bouwen met vertrouwen
Houtskeletbouw
De kracht van jouw handen en het gemak van onze pakketten laten je bouwen met vertrouwen
Houtskeletbouw is een populaire bouwmethode die steeds meer aandacht krijgt vanwege de duurzaamheid en energiezuinigheid. Met deze constructiemethode worden huizen gebouwd met een houten skelet als basis, wat zorgt voor een snelle bouwtijd, flexibiliteit in ontwerp en een gezond leefklimaat.
De voordelen
Houtskeletbouw is een bouwtechniek die reeds honderden jaren bestaat, maar recente ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat ook in onze streek deze bouwtechniek steeds meer aan populariteit wint.
Bouwsnelheid, het milieu, je gezondheid en een lage energiebehoefte zijn maar enkele aspecten waar steeds meer aandacht naartoe gaat bij het bouwen of verbouwen van een woning.
Het zijn onder andere deze aspecten waar Intopia heel sterk op scoort:
Energiezuinig
De structuur van de wanden, daken en verdiepingsvloeren in een houtskeletbouw bieden de mogelijkheid om maximaal te isoleren.
Snelle opbouw
De opbouw van de ruwbouw wordt bij houtskelet niet uitgedrukt in maanden, maar in weken. Een goede voorbereiding en organisatie kunnen ervoor zorgen dat je binnen de kortste tijd de woning in gebruik kan nemen.
Economisch
Hoe beter je de buitenschil wenst te isoleren, des te interessanter het wordt om voor houtskeletbouw te kiezen. Het S-peil (oftewel schilpeil) dat het K-peil vervangt voor het bepalen van de netto-energiebehoefte, is eenvoudiger te behalen met deze manier van bouwen, zonder grote meerkost. De korte bouwtermijn (korte duur van het samenvallen van afbetaling lening en huur) en de eventueel minder zware funderingsvoorzieningen bij weinig draagkrachtige gronden, kunnen het algemeen kostenplaatje aanzienlijk verlagen.
Verbouw-vriendelijk
Vermits bouwen in houtskelet een zeer lichte bouwwijze is, is houtskeletbouw uitermate geschikt voor het bouwen van extra bouwlagen bovenop de bestaande. Architecten hebben bij het verbouwen van bestaande woningen meer vrijheid voor het verwezenlijken van hun ontwerpen.
Brandveilig
Een houtskeletbouw voldoet aan de strengste normen inzake brandveiligheid. Ze is even veilig als een traditionele woning doordat de basisconstructie bekleed wordt met brandvertragende materialen en voorzien is van brandstoppen en isolatie.
De verzekeringspremie van een houtskeletwoning is in België dan ook identiek aan die van een traditionele woning.
Droge bouwmethode
Door de droge bouwmethode is het niet meer nodig om zoals bij een traditionele woning eerst een tijd de woning droog te stoken, wat al meteen een gunstig effect heeft op je energieverbruik. Bovendien is het mogelijk de woning dadelijk te schilderen en kan de woning onmiddellijk in gebruik worden genomen.
Gezond en ecologisch
Hout is een hernieuwbare grondstof. Het is het enige constructiemateriaal dat wordt gecreëerd op basis van zonne-energie.
Door natuurlijk en dampopen te bouwen, blijft de luchtvochtigheid zeer goed onder controle, waardoor schimmels, huisstofmijt, virussen en bacteriën minder actief zijn. Dit vermindert dan weer de kans op allergieën en infecties van de luchtwegen.
De 5 basisprincipes bij houtskeletbouw
Er zijn vijf principes die enorm belangrijk zijn om een kwalitatieve houtskeletwand te verkrijgen:
- Houtskelet boven het maaiveldHout mag nooit onder het afgewerkte maaiveld worden geplaatst. Om hieraan te voldoen verankeren wij onze wand via een extreem stabiele en geïmpregneerde Kerto-Q balk op een kimblok. Deze kimblok is een cellenbetonblok met extra drukvastheid en voorkomt een potentiële koudebrug. De hoogte en breedte van de kimblok wordt gekozen in functie het afgewerkte vloerniveau en de wanddikte.
- Dampopen naar buitenOm geen vochtproblemen te krijgen in de constructie zijn er 2 aspecten enorm belangrijk:
- vocht van in de woning mag niet in de buitenwand terechtkomen;
- vocht dat alsnog in de buitenwand terechtkomt, dient efficiënt naar buiten te kunnen.
- Lucht- en winddichtLucht- en winddichting zijn essentiëel om energieverliezen te beperken en vochtproblemen te vermijden. Door nauwgezet alle naden en kieren te dichten, verkrijg je een comfortabelere en energiezuinigere woning. Dit komt niet alleen de EPB-berekening en je portemonnee ten goede, maar ook het comfort in deze woning.
- Afzonderlijke leidingenspouwIndien leidingen mee in de buitenwand zouden komen, zou de kans op luchtlekken vergroten. Dit kan tot gevolg hebben dat er vochtproblemen kunnen ontstaan. Omdat dit zo belangrijk is en we hier absoluut geen risico in willen nemen, werken wij altijd met een aparte leidingenspouw daar waar leidingen nodig zijn.
- Koudebrugvrije knooppuntenKoudebruggen vermijden is nog altijd de beste manier om energieverliezen te beperken. Daarom werken wij steeds volgens de balloon-methode. Bij deze methode worden de verdiepingen en platte daken opgehangen aan de buitenwand, waardoor de isolatieschil en de damprem nergens onderbroken worden.



Wandopbouw
Deze en meer voordelen vind je terug in onze standaard opbouw zoals hieronder is weergegeven.

Van buiten naar binnen:
- HoutvezelisolatieplaatDit plaatmateriaal is erg dampopen en isolerend. Koudebruggen door de houten stijlen en tussenregels worden hierdoor vermeden.
- FJI-liggers met cellulose isolatieDeze slanke houten stijlen zijn zeer stabiel en zorgen ervoor dat de wand nog meer isolerend is. De FJI-liggers zijn beschikbaar in breedtes van 20cm tot 40cm.
- Osb luchtdicht afgewerktDe osb doet dienst als uitstijvingsplaat en damprem. Om als damprem te kunnen fungeren is het essentieel dat er een dampdichte osb wordt gebruikt en dat alle naden en hoeken zorgvuldig worden afgekleefd.
- Leidingenspouw met rotswolisolatieDe leidingenspouw kan optioneel met rotswolisolatie worden geïsoleerd om thermisch en akoestisch nog beter te scoren.
- Fermacell gipsvezelplaatGipsvezelplaten zijn in tegenstelling tot gipskartonplaten veel draagkrachtiger en hebben onze voorkeur als afwerkingsplaat.
Uitmuntende materialen
Intopia kiest bewust voor materialen die mens en natuur respecteren en die leiden tot een kwalitatieve, energiezuinige en gezonde woning. Om deze stelling kracht bij te zetten, geven we hieronder enkele voorbeelden van materialen die de basis vormen van onze houtskeletwoningen.
Hoogwaardig gelamineerd fineerhout
In plaats van massief hout, gebruiken wij gelamineerd fineerhout van het merk Kerto. Door de grote maatvastheid en sterkte kunnen hiermee enorme overspanningen gemaakt worden en kan het de competitie met staal aan op het gebied van eenvoudige bewerkingen en het relatief lichte gewicht.

Houten I-liggers
De houten I- liggers zijn voorzien van hoogwaardige Kerto flenzen en een kern van OSB-3. Hierdoor zijn ze zeer draagkrachtig, licht en weinig elastisch. We gebruiken deze I-liggers in de buitenwanden, verdiepingsvloeren en dakconstructie. Door de slanke structuur zijn ze erg licht in gebruik en bieden ze extra ruimte voor isolatie, waardoor ook koudebruggen van het hout beperkt worden.

Houtvezelisolatieplaten
Houtvezelisolatieplaten zijn erg dampopen isolatieplaten. Ze zijn goed isolerend, maar houden tijdens de warme dagen ook zeer goed de warmte buiten. We gebruiken deze platen voor zowel de buitenwanden als voor het onderdak bij hellende daken. Deze platen hebben naast isolerend ook akoestisch zeer goede eigenschappen. Vandaar dat we deze platen op verdiepingen ook gebruiken om het contactgeluid sterk te reduceren.

Osb zonder formaldehyde
Osb platen worden zowel voor de buitenwanden als de verdiepingsvloeren gebruikt. Het is in een houtskeletwoning met andere woorden alomtegenwoordig. Het is dan ook enorm belangrijk om hiervoor osb te kiezen die geen formaldehyde bevat. Deze stof is kankerverwekkend en is in goedkopere osb terug te vinden als onderdeel van de lijm. Alle osb die wij gebruiken is volledig formaldehydevrij, gladgeschaafd en luchtdicht.

Cellulose isolatie
Cellulose isolatie (ook wel papiervlokkenisolatie genoemd), biedt een enorm aantal voordelen als isolatiemateriaal. Dit materiaal wordt in de buitenwanden en dakconstructie ingeblazen onder de juiste druk zodat de compartimenten correct zijn opgevuld en er geen verzakking kan optreden. Cellulose is zeer goed isolerend, dampopen en houdt in de zomer de warmte buiten. Verder heeft het een hoge vocht- en warmtebuffer en is het bovendien een ecologisch product dat ook nog eens relatief goedkoop is in vergelijking met andere isolatiematerialen.

Gipsvezelplaten
Als afwerkplaat zijn wij voorstander van gipsvezelplaten van fermacell. Fermacell is een afbouwplaat, een brandwerende plaat en een plaat voor vochtige ruimtes tegelijk. Deze platen zijn niet alleen sterker als gipskartonplaten (zoals Gyproc), maar ook akoestischer en vochtregulerender. Doordat de platen aan elkaar worden verlijmd, vormen ze een star geheel waardoor de kans dat de naden later zichtbaar worden veel kleiner is. Het is met deze platen niet nodig om een extra osb plaat te plaatsen.
Fermacell vloerpanelen kunnen bovendoen ook gebruikt worden als droog vloersysteem ter vervanging van een natte chape.
