HOUTSKELETBOUW VOORDELEN
DE VOORDELEN
Houtskeletbouw is een bouwtechniek die reeds honderden jaren bestaat, maar recente ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat ook in onze streek deze bouwtechniek steeds meer aan populariteit wint.
Bouwsnelheid, het milieu, je gezondheid en een lage energiebehoefte zijn maar enkele aspecten waar steeds meer aandacht naartoe gaat bij het bouwen of verbouwen van een woning.
Het zijn onder andere deze aspecten waar Intopia heel sterk op scoort:
ENERGIEZUINIG
De structuur van de wanden, daken en verdiepingsvloeren in een houtskeletbouw bieden de mogelijkheid om maximaal te isoleren.
SNELLE OPBOUW
De opbouw van de ruwbouw wordt bij houtskelet niet uitgedrukt in maanden, maar in weken. Een goede voorbereiding en organisatie kunnen ervoor zorgen dat je binnen de kortste tijd de woning in gebruik kan nemen.
DROGE BOUWMETHODE
Door de droge bouwmethode is het niet meer nodig om zoals bij een traditionele woning eerst een tijd de woning droog te stoken, wat al meteen een gunstig effect heeft op je energieverbruik. Bovendien is het mogelijk de woning dadelijk te schilderen en kan de woning onmiddellijk in gebruik worden genomen.
BRANDVEILIG
Een houtskeletbouw voldoet aan de strengste normen inzake brandveiligheid. Ze is even veilig als een traditionele woning doordat de basisconstructie bekleed wordt met brandvertragende materialen en voorzien is van brandstoppen en isolatie. De verzekeringspremie van een houtskeletwoning is in België dan ook identiek aan die van een traditionele woning.
GEZOND EN ECOLOGISCH
Hout is een hernieuwbare grondstof. Het is het enige constructiemateriaal dat wordt gecreëerd op basis van zonne-energie. Door natuurlijk en dampopen te bouwen, blijft de luchtvochtigheid zeer goed onder controle, waardoor schimmels, huisstofmijt, virussen en bacteriën minder actief zijn. Dit vermindert dan weer de kans op allergieën en infecties van de luchtwegen.
ECONOMISCH
Hoe beter je de buitenschil wenst te isoleren, des te interessanter het wordt om voor houtskeletbouw te kiezen. Het S-peil (oftewel schilpeil) dat het K-peil vervangt voor het bepalen van de netto-energiebehoefte, is eenvoudiger te behalen met deze manier van bouwen, zonder grote meerkost. De korte bouwtermijn (korte duur van het samenvallen van afbetaling lening en huur) en de eventueel minder zware funderingsvoorzieningen bij weinig draagkrachtige gronden, kunnen het algemeen kostenplaatje aanzienlijk verlagen.
VERBOUW-VRIENDELIJK
Vermits bouwen in houtskelet een zeer lichte bouwwijze is, is houtskeletbouw uitermate geschikt voor het bouwen van extra bouwlagen bovenop de bestaande. Architecten hebben bij het verbouwen van bestaande woningen meer vrijheid voor het verwezenlijken van hun ontwerpen.
Ook genieten van de voordelen van houtskeletbouw?
Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek vertellen we je graag meer!