nieuwbouw zolder houtskelet intopia zelfbouwpakket

Energiezuinige woning in Zolder: Duurzame houtskeletbouw met karakter en buitenruimtes

Architect aan het woord

“Het was de uitdaging om binnen de beperkte bouwzone, met links en rechts dichte buren, toch een open plan te realiseren.
Verschillende ruimtes betreffen verschillende volumes die we zodanig geschikt hebben zodoende elke kamer meerdere gevelvlakken raakt en daardoor ook een open gevoel krijgt.”
energiezuinige woning zolder duurzame houtskeletbouw met karakter

Energiezuinige woning in Zolder

Houtskeletwoning met eigen karakter

Bij dit opmerkelijke project stond de bouwheer voor een helder doel: een woning creëren met een onderscheidend ‘eigen karakter’, gecombineerd met een laag energieverbruik en minimaal onderhoud. Architectenlab nam de uitdaging aan om een verfrissend alternatief te bieden voor de standaard vrijstaande energiezuinige woning op een verkaveling. De creatie begon met 3 aparte volumes: de carport, de voorbouw en de achterbouw. Door slimme overdekte ruimtes te integreren creëert men een naadloze woonbeleving gecreëerd die de grenzen tussen binnen en buiten vervagen.

De verrassend open gelijkvloerse verdieping die zo ontstond, contrasteert sterk met de gebruikelijke verkavelingswoning. De buitenruimtes, essentieel voor een complete woonervaring, werden met evenveel toewijding ontworpen en afgewerkt als het interieur. Een doordachte keuze voor uniforme materialen binnen en buiten zorgt voor een harmonieuze eenheid tussen alle ruimtes. Baksteen domineert zowel de binnen- als buitenmuren, terwijl hout subtiel terugkomt in vloeren, plafonds en ramen. Dit doelgerichte materiaalgebruik biedt visuele rust, hoewel de woning op elke hoek met verrassingen komt.

Het consequente uitvoeren van dit concept betrekt bijna het volledige perceel in de woonervaring. De harmonie tussen de afzonderlijke volumes en de variatie aan buitenruimtes stimuleert het gebruik van grote ramen op meerdere locaties. Hierdoor stroomt overvloedig natuurlijk licht binnen en ontstaan boeiende, sfeervolle vergezichten. Deze energiezuinige woning belichaamt niet alleen vernieuwend ontwerp, maar ook een duurzame visie op wonen. De slimme synergie tussen architectuur en natuur maakt deze woning tot een levendige symfonie van ruimte en licht.

Innovatieve technische aspecten

Dit baanbrekende project omarmt geavanceerde technologieën voor een duurzaam en comfortabel leven. De woning is uitgerust met een efficiënte warmtepomp die zowel verwarming als koeling levert, waardoor het energieverbruik aanzienlijk wordt verminderd. De slim geïntegreerde vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en maximaliseert het comfort, terwijl de fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak hernieuwbare energie opwekken, waardoor de woning grotendeels zelfvoorzienend wordt. Deze innovatieve technologieën dragen bij aan een duurzamere toekomst.

Deze projecten zijn misschien ook interessant voor je

Scroll naar boven

Wat zit er inbegrepen bij Lucht- en winddichting?

Zelfbouw

Zelfbouw met hulp

Geplaatst

Wat zit er inbegrepen bij Houtskelet?

Zelfbouw

Zelfbouw met hulp

Geplaatst

Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte over onze projecten en openwerfdagen.