Nieuwbouw in Heusden-Zolder

De bouwheer van dit project had een duidelijk doel voor ogen: eerst en vooral een woning met een ‘eigen karakter’ en daarnaast een laag energiegebruik en weinig onderhoud. Architectenlab wilde niet vervallen in een typische vrijstaande woning op een verkaveling en startte daarom met drie los van elkaar staande volumes: de carport, de voor- en de achterbouw. We schakelen deze aan elkaar met overdekte ruimtes die integraal deel uitmaken van het geheel en mee de aangename woonbeleving bepalen. De uiterst transparante gelijkvloerse verdieping die op deze manier ontstond, is in niets te vergelijken met die van een standaard verkavelingswoning.

Gezien het belang van de overdekte buitenruimtes in de woonbeleving kregen hun ontwerp en afwerking evenveel aandacht als die van het interieur. Het uniforme materialengebruik binnen en buiten is een logische ontwerpkeuze, die ertoe leidde dat alle binnen- en buitenruimtes mooi in elkaar vloeien. Zowel binnen als buiten zijn de muren in baksteen uitgevoerd. Hout vinden we terug in vloeren, plafondstructuren en ramen. Die doorgedreven eenheid van materiaal en beeld schenkt visuele rust, ook al weet de woning achter elke hoek wel weer te verrassen.

Door het concept consequent uit te voeren, wordt bijna het volledige perceel bij het wonen betrokken. Het samenspel van uit elkaar losgetrokken volumes en de variatie in buitenruimtes die er op die manier ontstaat, laat de toe om op meerdere plaatsen met grote ramen te werken. Die dragen bij tot de overvloedige lichtinval en creëren leuke, sfeerbepalende doorzichten.

Lees verder Verbergen
houtskeletbouw-huis-nieuwbouw

Vergelijkbare projecten

Wilt u dit huis bezoeken?

Contacteer ons en wij doen ons uiterste best om een bezoek ter plaatse te regelen.
Scroll to Top