Cohousing Beringen

Dit project is het verhaal van een wedstrijdontwerp dat een vooruitstrevend gemeenschapsproject is geworden. Het beslaat tien woningen met een oppervlakte tussen 65 en 130m2 verdeelt in drie woongroepen (Blok A, B en C). Deze beperkte woonoppervlakte is mogelijk dankzij het delen van functies als een wasplaats, berging en deelauto’s in een centraal gemeenschappelijk gebouw: de Common House.

Wat dit cohousingproject zo uniek maakt is enerzijds de ecologische aard van het project: alle woningen en common house worden in houtskeletstructuur opgetrokken. Anderzijds is het grootste deel van dit project zelfbouw: de bewoners bouwen zelf hun woningen en gemeenschappelijke ruimtes met uitzonderingen van een aantal gespecialiseerde werken zoals isolatie inblazen en gevelmetselwerken. De zelfbouwers krijgen nauwe begeleiding van
zowel de aannemer als de architect. Dit resulteert in meer controle en een preciezer resultaat. Ook heeft het een positieve invloed op de groepsgeest van de "cohousers" onderling.

Ondanks het sterke  gemeenschapsgevoel heeft elke woning zijn eigen identiteit. In overleg met de architect werd voor elke woning specifieke gevelmaterialen (steen versus beplanking), interieurafwerkingen (pleister, leem, tegels,...), terrasaanleg en diverse afdaken gekozen. Naast de private tuinen zijn er ook grote gedeelde buitenruimten met onder andere picknicktafels. Hier bevindt zich ook de wadi die bij hevige regenval het regenwater opvangt en laat infiltreren in de bodem. Voorts beschikt ook elke
woning over de nodige technieken zoals een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie, toegang tot gedeelde zonnepanelen, zonneboilers, (gemeenschappelijke) warmtepompen,... om het hele project zo energetisch neutraal mogelijk te maken. Het cohousingproject is een toonaangevend project zowel op sociaal, economisch als ecologisch vlak.

Lees verder Verbergen

Cohousing TRIS

Cohousing-Houtskeletbouw-Beringen-Stal-Koersel

Cohousing Beringen - Common House

opbouw-houtskeletwoning-houten-gevelbekleding

Cohousing Beringen - Blok A

cohousing-project-houtskelet-duurzame-woning-fermacell-gipsvezelplaten

Cohousing Beringen - Blok B

afgewerkte-houtskelet-woning-duurzaam-bouwen

Cohousing Beringen - Blok C

Houtskelet-ruwbouw-cohousing-stal-ruwbouw

Wilt u dit huis bezoeken?

Contacteer ons en wij doen ons uiterste best om een bezoek ter plaatse te regelen.
Scroll naar boven
Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte over onze projecten en openwerfdagen.